Acupunctuur

Vanuit de natuurgeneeskunde kijken wij naar de mens als een dynamisch geheel van energie. De energie systemen zijn volgens de Oosterse geneeskunst ingedeeld in Yin en Yang. Het zijn verzamelnamen voor gebeurtenissen en processen die zowel in de mens als de natuur plaatsvinden.

Wanneer er sprake is van verstoorde balans in de Yin en Yang energie treden mogelijk allerlei klachten op. Via acupunctuur (het plaatsen van naaldjes) op energiepunten in de verstoorde meridianen kan de energie in het lichaam weer in balans worden gebracht. De klachten nemen ter plekke af of verdwijnen korte tijd daarna.

Soms passen wij elektro acupunctuur toe. Met een speciaal instrument wordt de energie op de punten gemeten die in verband staan met het klachtengebied. Zo kan een meer specifieke diagnose worden gesteld en een behandeling worden uitgevoerd.

Wij werken met oor-acupunctuur. Dit is een moderne ontwikkeling binnen de acupunctuur. De grondlegger van deze therapie, die ook wel ‘auriculo’ wordt genoemd, is de Franse arts Paul Nogier. Hij hield zich bezig met westerse geneeskunde, manuele geneeskunde en Chinese acupunctuur en legde de basis voor deze auriculotherapie.

Als u een oorschelp goed bekijkt, is er gelijkenis met een foetus.  Als u met uw vingers langs uw oor gaat, zit er halverwege een stevige richel. Deze richel staat in verbinding met de ruggengraat. De wervels zijn voelbaar als u voorzichtig met de nagel voelt. Stukje bij beetje werd door Nogier een hele ‘landkaart’ van het oor ontworpen. Niet alleen de wervelkolom is te vinden op het oor. Ook de organen, als longen,  nieren en weefsels, als bloedvaten, zenuwen en dergelijke zijn op het oor terug te vinden en aldus te behandelen.

auriculotherapie 2 auriculo 1
—– —————